Kreacje kulinarne
SAŁATKI -przepisy sprawdzone!!!
SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM -Przepis Niny M
Składniki:
2 filety wędzone lub 2 nogi wędzone z kurczaka
1 puszka brzoskwini,
1 słoik konserwowanego selera,
4 gotowane jajka,
1 woreczek ryżu,
100ml. majonezu,
2 łyżki ketchupu,
Sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Z kurczaka usunąć skórę i kości, a mięso pokroić w kosteczkę
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Seler odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki połączyć z zimnym ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez wymieszany z ketchupem
SAŁATKA Z MAKARONEM I KURCZAKIEM
przepis Niny M
Składniki:
Podwójny filet z kurczaka około 600g
250g drobnego makaronu typu muszelka .
1 puszka kukurydzy 400g1 słoik konserwowanych pieczarek 1/2l.
2 papryki czerwone konserwowe lub świeże.
Szczypiorek.
Sól, pieprz, czosnek granulowany
Olej do smażenia
Sos
100ml majonezu (około ½ szklanki) lub jogurtu
1 łyżka musztardy, 1 łyżka techapu, szczypta czosnku, pieprz do smaku.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Filety umyć osuszyć i przyprawić solą , pieprzem i czosnkiem.
Rozgrzać olej włożyć filety i zrumienić je z obu stron. Podlać wodą, przykryć i dusić 5-10 minut.
Po wystudzeniu mięso pokroić w kostkę.
Pieczarki i paprykę odsączyć z zalewy i kroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać, polać przygotowanym sosem i posypać szczypiorkiem
SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA przepis podała Krysia D
Składniki:
2 serki mozzarella,
2szt. mango,
4szt. kiwi,
8 szt. pomidorów,
parę listków bazylii,
torebka słonecznika
Wykonanie:
Słonecznik uprażyć.
Pomidory i kiwi obrać ze skóry .
Wszystkie składniki pokroić w plastry o grubości około1,5 cm.
Układać na płaskim półmisku według kolejności: ser – mango – kiwi – pomidor
Dalej układać jak wyżej
Posypać uprażonym słonecznikiem, przybrać listkami bazylii.
SAŁATKA GRECKA GYROS przepis podała Krysia D
Składniki:
1 kapusta pekińska
4 filety z piersi kurczaka
2 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
Przyprawa gyros
1 ketchup
1 słoik majonezu
Tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Kukurydzę odcedzić, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę
Cebulę podsmażyć na odrobinie tłuszczu i wystudzić.
Mięso pokrój w kostkę i oprósz przyprawą gyros.. Usmaż na patelni
i odstaw do ostygnięcia.
Układamy w wysokim naczyniu kolejno:
Kapustę pekińską poszarpaną – mięso – cebule – ketchup – ogórki – kukurydze – majonez.
Na to kapusta pekińska polana majonezem i ketchupem.
SMACZNEGO !!!