Przepisy sprawdzone naszych liderek !!!
Jajka faszerowane w skorupce przepis Janiny M
Składniki:
- 10 jajek
- 2 łyżki masła
- mały pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- Sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia masło klarowane
Wykonanie:
- ugotować na twardo jajka
- przekroić ostrym nożem jajka na pół wzdłuż
- ostrożnie ze skorupki wyjąć białka i żółtka i posiekać na drobne cząstki (można przetrzeć przez sitko)
- do jajek dodać śmietanę, pieprz, sól, masło i dobrze wymieszać
- masę jajeczną nałożyć do skorupek uzyskując równa powierzchnię
- na patelni rozgrzać tłuszcz rozłożyć połówki jajek, posypać (przyciskając) bułką tartą i piec do zrumienienia się
Dobre są na zimno i na gorąco. Można podać z sosem chrzanowym.
Sos chrzanowy na zimno przepis Janiny M
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki chrzanu
- 1 kwaśne jabłko
- ½ szklanki gęstej śmietany,
- sok z jednej cytryny,
- sól, pieprz, cukier puder (można dodać 1 łyżkę majonezu)
Wykonanie:
- jajka ugotować na twardo,
- białka i żółtka drobno posiekać (można przetrzeć przez sitko)
- jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach
- do żółtek i białek dodać utarte jabłko, śmietanę, sok z cytryny (1 łyżkę majonezu) wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem
- gotowy sos wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sernik „PYCHOTKA” przepis Krystyny D
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- zapach śmietanowy
- 2 łyżki smalcu
- 2 żółtka
- 1 jajko
Z podanych składników wyrobić ciasto i wylepić nim blachę po brzegi.
Masa serowa.
Składniki:
- 1 kilogram sera z wiaderka
- ½ szklanki oleju
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 duży budyń śmietankowy (na ¾ l mleka)
- zapach śmietankowy
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 3 szklanki mleka
Pianka:
4 białka ubić z 1 szklanką cukru pudru i dodać 2 łyżeczki budyniu.
Wykonanie:
- ser, cukier, żółtka i budynie razem wymieszać
- dodać olej i wymieszać
- dodać mleko i ponownie wymieszać
- masa będzie bardzo płynna- ale tak ma być
- masę serową wylać na ciasto i dodać rodzynki
- ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180st.
- po 50 minutach na sernik rozkładamy przygotowana pianę i pieczemy jeszcze 20 minut.
Udka na ryżu przepis Janiny
- 2 szklanki ryżu
- 3 cebule
- ½ kg pieczarek
- 4-5 udek Lu 8- 10 częsci udek
- Przyprawy do udek wg uznania
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- ½ paczki margaryny
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka Vegety
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz, 4 ziela angielskie, 1 liść laurowy
wszystkie składniki na zalewę zagotować.
Wykonanie:
- rondel lub naczynie żaroodporne wyłożyć folią
- wsypać opłukany i osaczony ryż
- na ryż dać posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki
- na pieczarki położyć przyprawione udka i zalać przygotowaną zalewą
- naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około1 ½ godziny
- po 45 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 C
- 10 minut przed zakończeniem pieczenia odkrywamy rondel i przy włączonej górnej grzałce przyrumieniamy mięso.