Sekcja kulinarna

Przepisy sprawdzone naszych liderek !!!

Jajka faszerowane w skorupce    przepis Janiny M

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2 łyżki masła
  • mały pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • Sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia masło klarowane

Wykonanie:

  • ugotować na twardo jajka
  • przekroić ostrym nożem jajka na pół wzdłuż
  • ostrożnie ze skorupki wyjąć białka i żółtka i posiekać na drobne cząstki (można przetrzeć przez sitko)
  • do jajek dodać śmietanę, pieprz, sól, masło i dobrze wymieszać
  • masę jajeczną nałożyć do skorupek uzyskując równa powierzchnię
  • na patelni rozgrzać tłuszcz rozłożyć połówki jajek, posypać (przyciskając) bułką tartą i piec do zrumienienia się

Dobre są na zimno i na gorąco. Można podać z sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy na zimno  przepis Janiny M

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki chrzanu
  • 1 kwaśne jabłko
  • ½ szklanki gęstej śmietany,
  • sok z jednej cytryny,
  • sól, pieprz, cukier puder (można dodać 1 łyżkę majonezu)

Wykonanie:

  • jajka ugotować na twardo,
  • białka i żółtka drobno posiekać (można przetrzeć przez sitko)
  • jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • do żółtek i białek dodać utarte jabłko, śmietanę, sok z cytryny (1 łyżkę majonezu) wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem
  • gotowy sos wstawić do lodówki na 2 godziny.

Sernik „PYCHOTKA”     przepis Krystyny D

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • zapach śmietanowy
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Z podanych składników  wyrobić ciasto i wylepić nim blachę po brzegi.

Masa serowa.

Składniki:

  • 1 kilogram sera z wiaderka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy (na ¾ l mleka)
  • zapach śmietankowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mleka

Pianka:

4 białka ubić z 1 szklanką cukru pudru i dodać 2 łyżeczki budyniu.

Wykonanie:

  • ser, cukier, żółtka i budynie razem wymieszać
  • dodać olej i wymieszać
  • dodać mleko i ponownie wymieszać
  • masa będzie bardzo płynna- ale tak ma być
  • masę serową wylać na ciasto i dodać rodzynki
  • ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180st.
  • po 50 minutach na sernik rozkładamy przygotowana pianę i pieczemy jeszcze 20 minut.

Udka na ryżu  przepis Janiny

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 cebule
  • ½ kg pieczarek
  • 4-5 udek Lu 8- 10 częsci udek
  • Przyprawy do udek wg uznania

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • ½ paczki margaryny
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz, 4 ziela angielskie, 1 liść laurowy

wszystkie składniki na zalewę zagotować.

Wykonanie:

  • rondel lub naczynie żaroodporne wyłożyć folią
  • wsypać opłukany i osaczony ryż
  • na ryż dać posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki
  • na pieczarki położyć przyprawione udka i zalać przygotowaną zalewą
  • naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około1 ½ godziny
  • po 45 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 C
  • 10 minut przed zakończeniem pieczenia odkrywamy rondel i przy włączonej górnej grzałce przyrumieniamy mięso.