Naturalne płynne nawozy roślinne (gnojówki)
Z reguły gnojówki roślinne są używane do nawożenia. Wiele nadaje się do walki ze szkodnikami i chorobami, regeneracji gleby, przyśpieszania kompostowania.
Zasada przygotowania gnojówek roślinnych jest podobna. Zebrane rośliny zalewa się wodą i pozostawia do fermentacji. Gdy liście rozpadną się w wodzie, gnojówka roślinna jest gotowa do użycia. Różnice są w stosowaniu, czyli rozcieńczeniu wodą, a także terminach użycia.
Zwykle gnojówki roślinne przygotowuje się ze świeżo zebranych składników, ale można też z suszonych.
Uwaga! Gnojówki roślinne mają zapach gnoju. Najbardziej śmierdzą gnojówki z pokrzywy i dzikiego bzu czarnego.
Gnojówki roślinne do nawożenia
- Dziki bez czarny – warzywa, kwiaty, krzewy i drzewa owocowe, trawnik
- Dziki bez czarny z pokrzywą – warzywa, kwiaty, truskawki, poziomki, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne, ziemniaki, zioła, trawnik
- Glistnik jaskółcze ziele – byliny, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne
- Gwiazdnica pospolita – warzywa, byliny, krzewy i drzewa owocowe oraz ozdobne, trawnik
- Mniszek lekarski z kwiatami – do krzewów i drzew owocowych, w tym agrestu, borówek, truskawek (ma bardziej kwaśny odczyn niż inne gnojówki roślinne)
- Mniszek lekarski bez kwiatów – do bylin, warzyw, ziół, róż, krzewów i drzew owocowych
- Ogórecznik lekarski – warzywa (zwłaszcza pomidory), kwiaty, zioła, krzewy i drzewa owocowe
- Pokrzywa – warzywa (oprócz cebuli, czosnku, fasoli, grochu), zioła, kwiaty, byliny, krzewy i drzewa owocowe, róże, trawnik
- Pomidor – do pomidorów (do przygotowania gnojówki nadaje się WYŁĄCZNIE młode, zdrowe ziele pomidorów)
- Roszponka warzywna – warzywa, kwiaty, trawnik, krzewy i drzewa owocowe oraz ozdobne
- Żywokost – warzywa, zwłaszcza papryka, pomidor, oberżyna oraz krzewy i drzewa owocowe, kwiaty
Gnojówki roślinne zapobiegające chorobom (wzmacniające)
- Dziki bez czarny – wzmacnia odporność roślin na choroby
- Dziki bez czarny z pokrzywą – wzmacnia odporność roślin na choroby
- Cebula – choroby grzybowe poziomek i truskawek
- Cebula z czosnkiem – choroby grzybowe buraków, pomidorów, poziomek, truskawek
- Cebula z czosnkiem, porzeczką i szczawiem – choroby grzybowe poziomek, truskawek, krzewów i drzew owocowych, warzyw
- Czosnek – choroby grzybowe buraków, malin, pomidorów, poziomek, róż, truskawek, drzew i krzewów owocowych
- Glistnik jaskółcze ziele – szara pleśń tulipanów
- Piołun – rdza wejmutkowo-porzeczkowa
- Pokrzywa – wzmacnia odporność warzyw, roślin ozdobnych, krzewów i drzew owocowych
- Skrzyp – uodparnia poziomki, truskawki, warzywa, trawy, krzewy i drzewa owocowe na choroby grzybowe
Gnojówki roślinne na szkodniki
- Czosnek – połyśnica marchwianka
- Dziki bez czarny – krety, nornice
- Dziki bez czarny z pokrzywą – krety, nornice
- Glistnik jaskółcze ziele – bielinek kapustnik, muchy
- Paproć orlica pospolita – mszyce, ślimaki
- Paproć narecznica samcza – bawełnica korówka, miseczniki
- Piołun – mrówki, mszyce
- Pokrzywa – mszyce w kolorze zielonym (tylko młoda gnojówka)
- Pokrzywa z wrotyczem – nasionnica trześniówka, owocówka jabłkóweczka, przędziorki
- Pomidor – mszyce na różach
- Roszponka warzywna – drutowce, ślimaki
- Skrzyp – miseczniki, mszyce, przędziorki, tarczniki (najlepsza jest gnojówka młoda, fermentująca)
- Żywokost – mszyce, zwłaszcza na bobie, kapuście, marchwi
Gnojówki roślinne do przyśpieszania kompostowania
- Cebula
- Cebula z czosnkiem
- Cebula z czosnkiem, porzeczką i szczawiem
- Czosnek
- Dziki bez czarny
- Dziki bez czarny z pokrzywą
- Glistnik jaskółcze ziele
- Mniszek lekarski z kwiatami
- Mniszek lekarski bez kwiatów
- Ogórecznik lekarski
- Paproć narecznica samcza
- Paproć orlica pospolita
- Pokrzywa
- Pokrzywa z wrotyczem
- Roszponka warzywna
- Skrzyp
- Żywokost
Uwaga! Kompostowanie przyśpieszają także resztki gnojówek. Ciecz można zużyć np. do nawożenia, walki ze szkodnikami i chorobami czy regeneracji zniszczonej gleby.
Gnojówki roślinne do regeneracji gleby
- Dziki bez czarny
- Dziki bez czarny z pokrzywą
- Mniszek lekarski z kwiatami
- Mniszek lekarski bez kwiatów
- Pokrzywa
- Skrzyp
- Żywokost
Uwaga! Regeneracji, czyli stymulowania procesów biologicznych, wymaga ziemia zniszczona np. po powodzi czy budowie domu. Dzięki temu gleba szybciej staje się urodzajna.
Jak wykorzystać gnojówkę z pokrzywy
Gnojówka z pokrzywy jest preparatem bardzo wszechstronnym. Ze względu na bogactwo
minerałów i składników odżywczych, po rozcieńczeniu wodą może być wykorzystywana jako nawóz wzmacniający pod warzywa, owoce i rośliny ozdobne (w stężeniu 1:10 dla roślin o dużych wymaganiach pokarmowych lub w stężeniu 1:20 pod rośliny mniej wymagające).
Gnojówka z pokrzywy może być też skutecznym środkiem ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Można nią opryskiwać:
- rośliny porażone grzybami – stężenie 1:10, oprysk co 2 tygodnie; działa m.in. na szarą pleśnią, rdzę, mączniaka
- lub zaatakowane przez mszyce – stężenie 1:20.
Gnojówkę z pokrzywy można też stosować profilaktycznie, opryskując nią rośliny w ciągu całego okresu wegetacyjnego (stężenie 1:50, na mszyce i przędziorki).
Nierozcieńczoną gnojówką możemy też podlewać kompost w celu przyspieszenia rozkładu materiału roślinnego.
UWAGA: gnojówki z pokrzywy nie stosuje się do fasoli, grochu, cebuli i czosnku. Trzeba też wiedzieć, że ma odczyn lekko zasadowy, więc nie należy jej nadużywać do roślin kwasolubnych.
Gnojówka ze skrzypu polnego
Podobnie jak gnojówkę z pokrzywy, możemy przygotować też gnojówki z innych roślin. Jedną z nich może być gnojówka ze skrzypu polnego. Do jej przygotowania potrzebujemy ok. 1 kg świeżych roślin i 10 l wody.
Fermentującą gnojówkę po rozcieńczeniu wodą (1:50) możemy wykorzystać do walki ze szkodnikami (opryski przeciwko przędziorkom, misecznikom, tarcznikom, mszycom), a także jako nawóz do zasilania roślin (stężenie 1:5).
Gnojówka z żywokostu lekarskiego przeciw mszycom
Gnojówkę możemy przygotować też z żywokostu lekarskiego, zalewając 1 kg zielonych roślin 10 l wody. Gotowy preparat można wykorzystać (stężenie 1:10) jako oprysk przeciwko mszycom. W tej samej proporcji można go również stosować jako nawóz bogaty w potas. Szczególnie dobrze nadaje się do zasilania pomidorów, bakłażanów, a także roślin kwitnących.
Gnojówka z cebuli przeciw chorobom i jako nawóz
Gnojówkę uzyskamy też z cebuli (5 l wody na 100g łusek cebuli), stosując gotowy płyn (stężenie 1:10) w postaci oprysku przeciwko chorobom grzybowym (np. szara pleśń na truskawkach) lub jako nawóz wzmacniający.
Informacje pochodzą ze stron:
www.niepodlewam.pl
http://www.e-ogrodek.pl/a/jak-zrobic-gnojowki-roslinne-na-nawoz-i-do-opryskow-przeciw-szkodnikom-20509.html